Ako si z pitia obľúbeného čaju a kávy spraviť rituál

Pitie čaju povýšili ázijské kultúry na výnimočný rituál, no popularitu mu po celom svete dali najmä Angličania v 19. storočí. Pri pití kávy ide predovšetkým o individuálny rituál, ale rozhoduje aj kvalita a výnimočná chuť kávy. Vyznávate viac pitie čaju alebo sa považujete za pravých kávičkárov?

Kým jedni vyhľadávajú povzbudzujúce účinky v šálke teplého čaju, iní nedajú dopustiť na svoju „čiernu drogu“, ktorú si najradšej vychutnávajú v kaviarni s atmosférou. Popularita oboch obľúbených nápojov je skutočne obrovská: Podľa štatistík vypije priemerný Brit tri šálky čaju denne, pritom v roku 2010 minuli Briti na kávičkovanie až 1 bilión libier.   

Ázijské kultúry hľadajú pokoj

Ak radi cestujete a zlákali vás na vašich cestách ázijské destinácie, isto ste spozorovali rozdiel medzi hektickou Európou a pokojnou Áziou. Tam sa ľudia usmievajú, majú na všetko čas a doprajú si miesto stresu a tlaku radšej pôžitok v podobe oddychu. Ázia je viac orientovaná na duchovno otvára oči vystresovaným turistom, ukazujúc im, ako sa dá zaradiť spiatočka v rýchlom svete technológií, pracovného vyťaženia a stresu.

Stačí sa ponoriť do krátkej meditácie a uvedomiť si, že život plynie príliš rýchlo, aby ktokoľvek strácal čas nezmyselnou honbou za blahobytom. To pravé šťastie sa ukrýva vo vnútornom pocite. Zmysel týchto slov podčiarkujú chvíle meditácie a čas vyhradený na relax, v ktorom si svoje miesto nájde aj čaj.

Matcha čaj v Japonsku

V Číne milujú zelené a ovocné čaje, no najľudnatejšia krajina sveta je najmä producentom čierneho čaju. V Tibete pijú slaný čaj, Japonci si vychutnávajú prémiový zelený čaj matcha. Pitie tohto čaju Japoncom ukázali budhistickí mnísi, ktorí sem priviezli zelený čaj cez Čínu a Kóreu. Postupom rokov sa príjemný čajový rituál stal ceremóniou s presnými pravidlami, ktoré podčiarkuje aj prostredie.

Sviečky, kvety, prvotriedny porcelán a vonné tyčinky umožňujú vychutnať si čaj ako vrcholový zážitok dňa. Pred každým čajovým rituálom je potrebné umyť si ruky v kamennej nádobe, príprava sa odohráva so všetkou gráciou a pokorou.

Pravý japonský čaj matcha má presný postup prípravy, kedy sa jemný zelený prášok vymiešava špeciálnou drevenou metličkou do jemnej peny. Matcha čaj je plný antioxidantov, pomáha pri spaľovaní tukov, telo napumpuje energiou v priebehu 3-6 hodín. Mimochodom, z matcha prášku sa dá pripraviť napríklad aj chutná polievka.

Kráľovské pitie čaju

Čaj o piatej preslávili najmä Angličania na Britských ostrovoch a vo svojich kolóniách po celom svete. Veľkú popularitu získal tento anglický národný zvyk v 19. storočí, kedy sa čaj popíjal v záhradách i kaviarňach.

Dôraz sa kládol najmä na porcelánový servis, v ktorom sa čaj servíroval. Toto príslušenstvo a vycibrený vkus pri jeho výbere odrážalo aj spoločenské postavenie hostiteľov. Čaj s mliekom a sušienkami sa stal symbolom Veľkej Británie.

Káva na sto spôsobov

Pitie čaju sa môže zdať ako hotová alchýmia, no aj na pitie kávy má každý svoj vlastný rituál. Niekto zbožňuje svoju rannú kávu vo veľkom hrnčeku a číta pritom ranné noviny, či počúva obľúbenú hudbu, aby naštartoval svoj deň čo najlepšie, iný sa nevie vzdať milovanej kávičky v obľúbenej kaviarni počas ranného ruchu alebo poobednej siesty.

Káva je v mnohých prípadoch spoločenská udalosť, možnosť, ako stretnúť priateľov, známych, ako odľahčiť napätú atmosféru obchodného stretnutia, alebo spôsob, ako sa zblížiť s osobou, do ktorej ste sa zahľadeli.

Veľké presso, cappuccino, silné espresso alebo radšej káva s mliekom a cukrom? Káva sa dá piť na mnoho spôsobov. Prostredie, v ktorom si svoju dávku energie vychutnáte, ako aj hrnčeky na kávu, z ktorých radi pijete, o vás môžu veľa prezradiť.

Ktorá káva je top?

Milovníci čaju poznajú prémiové odrody rovnako dobre ako kávičkári chuť svojej obľúbenej kávy. Chuť kvalitných kávových zŕn, ktoré sa dnes pestujú vo vychýrených lokalitách naprieč celým svetom, sa mení v závislosti od odrody kávy či od klimatických podmienok.

Na chuť však vplýva aj praženie, ktoré dodáva kávovým zrnám správnu chuť a výnimočnú vôňu. Rozhodujúce však je ako dlho sa kávové zrná pražia a pri akej teplote. Od toho totiž záleží, kde na škále kyslosť-horkosť sa bude vaša šálka kávy pohybovať.

Dnes kúpite aj kávu v bio kvalite, pri pestovaní ktorej neboli použité pesticídy a chemikálie. Napríklad eshop Powerlogy.com ponúka takúto kávu z popredných svetových plantáží a praží ju na Slovensku,, aby zachoval optimálny obsah organicky viazaného kofeínu a obmedzil vznik toxínov, ktoré môžu pri pražení vznikať.

Pozitívne účinky kávy

Káva, rovnako ako prémiový zelený čaj matcha, má pozitívne účinky na ľudský organizmus. Podľa výskumov pomáha pamäti, priaznivo pôsobí na zníženie hladiny pečeňových enzýmov, znižuje riziko cukrovky druhého typu, pomáha oddialiť nástup degeneratívnych ochorení a vraj aj pomáha predchádzať niektorým typom rakoviny. Taký píling z kávy má zase protizápalové účinky a redukuje akné či kožné choroby ako ekzém či psoriáza.