Biely cukor patrí k najobľúbenejším a najdostupnejším sladidlám, aké máme na trhu. Väčšina ľudí ho používa najčastejšie, a to i z dôvodu nízkej ceny. Áno, naše telo potrebuje cukor na získanie energie, ale ako to už býva, čoho je moc, toho je príliš. Čím teda nahradiť tento typ sladidla?
Klasický biely cukor je vyrobený z cukrovej repy procesom rafinácie. Ide o chemickú reakciu, počas ktorej dochádza k bieleniu cukru. Ten je následne zbavený všetkých minerálnych látok a vitamínu A. Z výživového hľadiska teda nepatrí k tým najzdravším potravinám.
Sladiť však môžete aj inak a nie len bielym cukrom. Med používali na sladenie už naši predkovia. Je skvelou a predovšetkým zdravou náhradou bieleho cukru. Obsahuje glukózu, vitamíny, enzýmy a výživné látky, ktoré náš organizmus bezpodmienečne potrebuje. Pomáha nám pri nachladnutiach a najmä na posilnenie imunitného systému. Je pre nás omnoho šetrnejší ako biely cukor, no s jeho konzumáciou by sme to tiež nemali preháňať.
Javorový sirup je ďalšou alternatívou sladenia. Je omnoho sladší ako bežný cukor, takže ho stačí naozaj veľmi málo. Obsahuje podobne ako aj med dôležité minerály a vitamíny, ktoré náš organizmus potrebuje pre správne fungovanie.
Stévia je rastlinka, ktorá pochádza z Južnej Ameriky. U nás sa stáva čoraz viac obľúbenejšou a najmä známejšou, no niet sa čomu čudovať. Ide o prírodné sladidlo, ktoré neobsahuje žiadne kalórie. Poznali ju už indiánske kmene a na naše telo má podobne ako aj med či javorový sirup veľmi dobré účinky.
Trstinový cukor patrí síce medzi tie zdravšie cukry, ale energetická hodnota je veľmi podobná tomu bielemu. Jeho výhodou je akurát obsah minerálnych látok, ktoré pri bielom nenájdete.
FOTO: © Africa Studio / Dollar Photo Club